Ashtanga Yoga

Eeuwenoude traditie

Ashtanga Yoga bestaat vermoedelijk al  5000 jaar, maar is sinds 1927 weer op de kaart gezet door Sri K. Pattabhi Jois en Sri Krishnamchary. Sri Krisnamchary ontdekte de Yoga Kuruntha, een eeuwenoud manuscript waarin een methode van duizenden jaren geleden wordt beschreven. Hieruit selecteerde hij zes series van elk zo'n veertig poses in een vaste volgorde. Zo kwam Ashtanga Yoga weer tot leven.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is een energieke en vloeiende stijl van yoga. Het is een fantastische oefenvorm die voor iedereen toegankelijk is. Traditionele houdingen vloeien door dynamische bewegingen in elkaar over. Elke houding wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en afgesloten. De kracht van de Ashtanga Yoga is de eenvoud van het herhalen van de serie (duur  1,5 uur). Door het herhalen raakt je lichaam gewent aan het stretchen en de krachtsinspanning. En daardoor zal je steeds meer lengte krijgen in je spieren (soepeler)  en kracht ontwikkelen. Nog een veel belangrijker effect is dat je door het herhalen steeds minder hoeft na te denken over de volgorde van de houdingen. Resultaat een meditatie in beweging  met aandacht  voor je lichaam en de  adem ( Ujjayi ademhaling).

Ashtanga yoga: meditatie in beweging

Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen (ast = acht; anga = ledematen/takken). Het verwijst naar de acht 'takken' die binnen yoga worden onderscheiden. Deze werden rond het begin van de jaartelling beschreven door Rishi Patanjali. Iedere tak heeft een eigen thema.

  1. Ethiek (ontstaat)
  2. Zelfdiscipline (ontstaat)
  3. Houding (beoefenen we tijdens de yoga)
  4. Beheersen van de adem (beoefenen we tijdens de yoga)
  5. Terugtrekking van de zintuigen (beoefenen we tijdens de yoga)
  6. Concentratie (beoefenen we tijdens de yoga)
  7. Meditatie (beoefenen we tijdens de yoga)
  8. Harmonie met het ware Zelf (ontstaat)

Het zijn geen opeenvolgende fases, maar verschillende openingen om tot een breder en dieper bewustzijn te komen.