De effecten

In Ashtanga Yoga zijn niet alleen de asana’s (houdingen) het belangrijkste. Juist de combinatie van asana’s, vinyasa’s (de dynamische bewegingen tussen de houdingen), bandha’s en de bijbehorende ademtechniek Ujjayi maken deze yoga zo bijzonder. Deze combinatie maakt het mogelijk dat er een meditatie in beweging ontstaat.

Bewustzijn

Het bijzondere aan deze yogavorm is dat de volgorde van de houdingen vastligt als een choreografie. Door de yoga regelmatig te beoefenen, ken je al snel de volgorde van de serie uit je hoofd. Je aandacht blijft dan makkelijker bij de Ujjayi ademhaling en het waarnemen van je lichaam. Leren luisteren naar de intelligentie van het lichaam en daarop vertouwen kan alleen met je gevoel. Terwijl je denken oordeelt over je bewegen, dit wilt controleren, een heel verhaal maakt over je fysieke grenzen, je lichaam, blessure, of nog erger dat je bewegen veel beter zou kunnen. Met soms als gevolg dat iemand helemaal niet meer beweegt en er ook geen plezier meer in heeft.

Lichaam

Door de dynamische vinyasa’s ga je flink zweten, dit creëert veel warmte en een goede doorbloeding in het lichaam. Warme spieren kunnen meer belasting aan en op een veilige manier gestretcht worden. Alle houdingen kunnen aangepast worden zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen.

Voor sommige houdingen is veel kracht nodig, je zal ervaren dat je lichaam langzaam ook steeds sterker wordt. Het aanpassen van de houdingen zal hierdoor ook steeds veranderen. Het stretchen van de spieren voorkomt toename van stijfheid, bij het regelmatig beoefenen van de yoga zal de lengte van je spieren sterk toenemen. Lenigheid is net zo trainbaar als kracht. Het is een kwestie van geduld, rustig aan beginnen en volhouden.

Energie

Er ontstaat een bijzondere warmte in het lichaam. Deze warmte wordt ook wel Prana genoemd, levensenergie. Dit effect wordt versterkt door het leren luisteren naar de intelligentie van het lichaam waardoor je levensenergie vrij kan stromen.

Helende effecten

Door de combinatie van bewustwording en de lichamelijke effecten neemt het beoefenen van Ashtanga yoga onzuiverheden, blokkades, ziektes en pijnen weg, die veroorzaakt worden door emoties, spanningen en angsten.

yoga houdingen
Zonnegroeten A
door David Swenson
yoga houdingen
Zonnegroeten B
door David Swenson.
yoga houdingen
De First Series
door Annemieke

klik op de afbeelding voor een vergroting